いわて牛

-IWATE WAGYU-

いわて牛とは

日本の頂点を極めた和牛です。

いわて牛は東京食肉市場で開催される全国肉用牛枝肉共励会において、全国最多11回の日本一に輝いている日本最高級のブランド牛です。

県内各地では、全国屈指の知名度を誇る「前沢牛」をはじめ、「いわて江刺牛」、「いわて奥州牛」など、名立たる地域銘柄牛が充実しており、これらも全て「いわて牛」を支えるブランド牛の一つです

いわて牛は国内外のトップシェフから高評価

いわて牛の3つの秘密

いわて牛は「安心」・「健康」・「美味」で、世界の食材を知る国内外のトップシェフから高い評価を得ています。料理人は「風味が強く、しっかりとした存在感があり、舌の上に肉の旨味がじんわりと広がる、上質な牛肉ならではの満足感が味わえる」、「生産者は丁寧で優しい感覚を持って牛を育てており、岩手の土地柄と人柄の良さが、そのまま牛肉の美味しさに表れている 」と述べています。

また、岩手県は全国と比較して、農家1戸当たりの飼養頭数が少ないため、育てている牛に対して、生産者の目が十分に行き届いており、一頭一頭大切に育てられています。

おいしいニッポン物語「ヒトサラ」

世界遺産が見守る、歴史と文化に育まれた「いわて牛」の魅力 | おいしいニッポン物語 | ヒトサラ (hitosara.com)

アメリカの大手食トレンド情報サイト「Eater」

A Food and Drink Guide to Tōhoku, Home to Japan’s Best Sake and Wagyu – Eater

環境にもやさしい「いわて牛」

[いわて牛トレーサビリティで生産履歴や飼料情報を一般公開]

いわて牛は、黒毛和種で、ほとんどが岩手生まれ岩手育ちで、生産履歴や飼養情報がはっきりしており、安心・安全な牛肉として広く知られています。

岩手県独自の取組により、生産履歴や飼料情報を一般公開しています。

いわて牛トレーサビリティ (iwategyu-tbc.jp)

[循環型農業を構築]

岩手県は、本州最大の広さを誇り、岩手山を中心とした山々に囲まれ、東北最大の規模を誇る北上川など水資源に恵まれているため、米どころとして有名です。

米から採れる良質な稲わらは、牛舎に運ばれ、「いわて牛」のエサの一つとして与えられます。そして、牛糞は田んぼへのたい肥として活用されているため、「いわて牛」と「いわての稲作」の関係は、環境に配慮した循環型農業で理想的な農業体系といえます。

いわて牛といわて稲作の関係

どんな調理法にも最適です

調理方法

Iwate Wagyu

Clean air, pure water, and fertile farmland help grow our nutritious produce and our proud wagyu. Iwate-Gyu is a fullblood black haired wagyu, “Kuroge Wasyu”, raised in Iwate that has passed many regulations and requirements for certification.

Iwate-Gyu : Authentic Fullblood Wagyu

Iwate-Gyu is an 11-time award-winning fullblood wagyu raised in the Japanese prefecture of Iwate. This region in the northern part of Japan is known for its fertile farmland, producing a variety of fruits, vegetables and rice. With its natural crystalline water, fresh air, and dedicated farmers, the cattle grow strong in the healthiest of environments and produce the finest quality of wagyu beef.

Sustainable Cattle Farming

Iwate-Gyu is known as the most sustainable wagyu in the world.­ The prefecture of Iwate practices circular farming, a method where multiple crops, such as rice, and livestock are raised together on small farms. The leftovers from growing one are used to feed the others. For instance, their rice is not only for human consumption. It is also fed to the cows as a special blend of rice and rice straw.

Another aspect of Iwate’s farming cycle is the use of animal manure to fertilize the fields. This increases the amount of carbon stored in the soil, which results in an increased crop yield while also reducing the greenhouse gas emissions that would usually come from raising livestock. Additionally, this eliminates the need for standard chemical fertilizers. There are many negative assumptions about the environmental impact of cattle farming; however, when managed properly, the cattle become a crucial element of natural farming and are beneficial to the health of the land.

Certified Fullblood

Another distinguishing mark of quality is the certified fullblood status of Iwate Wagyu. Most wagyu outside of Japan is cross-bred with cows other than Japanese wagyu cattle and can only be called F1-F4 wagyu.

In Iwate, each fullblood cow must be registered under the nation’s traceability system, and must pass many regulations and requirements for certification. The use of growth hormones is not allowed, nor is any feed containing animal by-products. These are but a few of the intensive requirements; however, the dedicated farmers of Iwate take great pride in meeting this decorated standard of quality.

Health Benefits

Known to melt in the mouth, the excellence of Iwate Wagyu is visible in its snow-white marbling that the Japanese call “Shimofuri”, which translates to “frost”. While this may seem like a high content of fat, it is comprised of the healthy fat for which olive oil’s health benefits are known for, Oleic Acid. This beneficial fat promotes fat burning, reduces blood pressure, and lowers bad cholesterol. This is all due to the cattle’s premium diet consisting of locally grown rice and straw, which gives the beef an incomparable flavour rich in umami and a high nutritional value, especially high in vitamin E.

Raised to the highest quality by dedicated farmers in the most sustainable conditions, Iwate Wagyu is the finest choice of Japanese Wagyu beef.

関連資料・動画

いわて牛 海外向けプロモーション映像

Premium Quality Ingredients from IWATE JAPAN(IWATE BEEF)

Iwate, Japan. From person to person, nature to people, and people to nature. A paradise full of love and affection. This video introduces Iwate’s high quality beef.

岩手県、ここは人と人との愛情、自然から人への愛情、人から自然への愛情にあふれる「幸福な場所」です。 その岩手県が誇る世界品質の「いわて牛」をご紹介します。

ガンライザーと学ぼう!安全安心!おいしい いわて牛【制作者:JA全農いわて】

岩手県では、学校給食で県産牛肉「いわて牛」を提供しています。食育活動の一環として、「いわて牛」とは何か、分かりやすく解説した教材映像をご紹介します。

いわて牛CM ”父と子”編

豊かに広がる岩手の大自然が、このいわて牛を育ててくれました。 そして人から人へ、親から子へ。 伝統的に引き継がれる生産者の想いを、動画に纏めました。

いわて牛PR動画【スゴいぞ!いわて牛!】

県内高校生にスポットをあてて、和牛甲子園(枝肉の肉質を競い合う全国大会)へ向けた牛の出品準備や当日の大会の様子などを紹介する、いわて牛PR動画「スゴいぞ!いわて牛!」(全6話)を制作しましたのでお知らせします。

動画は、いわて牛普及推進協議会のYouTubeチャンネルで公開しております。消費者の笑顔のため、品質の高い「いわて牛」を目指して奮闘する未来の担い手の姿をご覧ください。

【スゴいぞ!いわて牛!】第1話 水沢農業高校の牛舎作業ルーティン①

【スゴいぞ!いわて牛!】第2話 水沢農業高校の牛舎作業ルーティン②

【スゴいぞ!いわて牛!】第3話 和牛甲子園 岩手県勢出発式

【スゴいぞ!いわて牛!】第4話 和牛甲子園

【スゴいぞ!いわて牛!】第5話 花巻農業高校の取組紹介

【スゴいぞ!いわて牛!】最終話 総集編 畜産の未来の担い手の声

橘 和徳「きっと明日は」メイキング映像【いわてモー!モー!プロジェクト2021 応援ソング】

<BIOGRAPHY>

橘 和徳(本名:橘 和德 たちばな・かずのり)氏は、三代続く酪農一家で、現在も13ヘクタール(東京ドーム2.8個分)の牧草地で40頭の乳牛を育てている岩手県葛巻町在住の酪農兼業歌手です。 2016年8月に岩手県を襲った台風10号で、妻の実家が被災しました。みんなを元気づけようと日本テレビ系「歌唱王2016」のコンテストに応募すると、岩手県代表の座を獲得、ファイナリストとなり注目を浴びました。この出演が音楽関係者の目に留まり、ユニバーサルミュージックからメジャーデビュー。 酪農を続けながら歌手として活動することで後継者不足の酪農を盛り上げたいという思い、そして大切な人たちに少しでも元気になって欲しいという思いを多くの人々に届けようと酪農と音楽活動を続けています。 「いわてモー!モー!プロジェクト2021」のキャッチコピー「うし年は岩手の年!岩手から、みんなを元気に!」に共感した橘 和徳氏が、プロジェクトの応援ソングを制作しました。作詞・作曲を手掛けてリリースするのは自身初であり、プロジェクトへの共感と応援の想いが込められている曲です。

岩手ビッグブルズ🐃いわてモー!モー!プロジェクト2021~チャンピオン牛を食べる編~🐃

岩手県プロバスケットボールチーム「岩手ビッグブルズ」のホームゲーム(令和3年1月30日)でMVPを獲得した青木龍史選手。

「いわて牛お食事券」贈呈し、いわて牛を食べていただきました。 初めての食レポを、突如現れたMCと共に楽しくお届けしています!

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